Gezond en Fris
Image default
Gezondheid van kinderen

Borstvoeding – Hoe je je pasgeboren baby met succes borstvoeding kunt geven

Het gretige verlangen van je pasgeboren baby om borstvoeding te geven, blijkt uit de manier waarop hij melk uit de borst zuigt en doorslikt. Tijdens de eerste twee maanden van het leven zal je pasgeborene meestal om de één tot drie uur voeden, maar de voedingsfrequentie zal afnemen nadat de baby twee maanden oud is. Je kunt ook merken dat je baby regelmatig vieze luiers heeft. Naarmate je de tweede levensmaand nadert, zul je merken dat je pasgeborene minder vaak borstvoeding zal geven en langer zal duren.

De eerste keer dat je je baby borstvoeding geeft, zal hij meestal aan de borst beginnen te zuigen zodra de baby stabiel is. Dit helpt om de temperatuur en bloedsuikerspiegel van de pasgeborene te reguleren. In het begin kun je de behoefte voelen om de pasgeborene te likken, maar dit is volkomen normaal. In de komende dagen zal hij de gewoonte ontwikkelen om op de borsten van zijn moeder te zuigen. Zodra je baby zich op zijn gemak voelt met deze routine, zul je merken dat hij je stem en het geluid van je stem begint te volgen.

Afgezien van het stimuleren van de melkproductie van je baby, is moedermelk essentieel voor de ontwikkeling van een gezonde, gelukkige baby. Het bevredigt niet alleen de eetlust van het kind, maar het stuurt ook een signaal naar je lichaam om meer melk te produceren. Je borsten zullen zachter worden als je pasgeborene begint met voeden. Zuigen kan snel en onregelmatig beginnen, maar het zal al snel ritmischer en langer worden. Tijdens de eerste paar dagen van borstvoeding moet de moeder proberen een vaste hand op de borst te houden, zodat ze het gezicht van haar baby kan zien.

Wanneer je baby stabiel is, plaats hem dan op je borst. Dit zal helpen haar ademhaling, lichaamstemperatuur en bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zal de eerste borstvoeding opzetten. De moeder moet ervoor zorgen dat ze het gezicht van haar pasgeborene kan zien terwijl ze borstvoeding geeft. Het hoofd moet naar achteren worden gekanteld terwijl ze zuigt. Dit is een veel voorkomend teken van een ontspannen en tevreden baby. Maar wees je bewust van het feit dat hormonale niveaus snel dalen tijdens de eerste paar dagen, en een pauze is natuurlijk.

Zodra je baby stabiel is, moet je proberen je pasgeborene borstvoeding te geven. Het is belangrijk om je pasgeborene vast te laten zitten, maar als ze niet vastklikt, kan het moeilijk zijn om haar wakker te maken en haar aan te moedigen zichzelf te voeden. Je borsten worden zacht en glad tijdens het voedingsproces. Zodra je baby klaar is om vast te klemmen, zorg er dan voor dat je je op je gemak voelt met huid-op-huidcontact. Je baby zal eerder beginnen met eten als je fysiek dicht bij haar bent en ze zich op haar gemak voelt met je aanraking.

Wanneer je pasgeborene medisch stabiel is, wordt ze meestal op je borst geplaatst. Dit zal helpen haar ademhaling, lichaamstemperatuur en bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zal ook haar eerste borstvoeding opzetten. Volgens neonatale nurse practitioner Nancy Forsyth, wanneer je je pasgeborene op je borst plaatst, moet je ervoor zorgen dat je haar gezicht kunt zien en dat haar hoofd naar achteren wordt gekanteld wanneer ze moet voeden. Je kunt haar hoofd ook voorzichtig naar achteren kantelen.Lees meer over baby’s