Gezond en Fris
Image default
Diensten

Podotherapie: De oplossing voor jouw bewegingsklachten

Podotherapie is een behandelmethode die zich richt op het verhelpen van pijnklachten in het bewegingsapparaat. Een podotherapeut kan je helpen bij het behandelen van klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug. In dit interview met een podotherapeut van Podotherapie Heemstede, leggen we uit hoe podotherapie werkt en wat je kunt verwachten van een behandeling.

 
Wat is podotherapie?

“Podotherapie is een behandelmethode waarbij de podotherapeut zich richt op de preventie, diagnose en behandeling van voet- en houdingsklachten. De podotherapeut is opgeleid om te kijken naar de oorzaak van de klachten en kan op basis daarvan een behandeling op maat bieden. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanmeten van steunzolen, het adviseren over de juiste schoenkeuze en het geven van oefeningen ter verbetering van de houding en stabiliteit”, aldus de podotherapeut van Podotherapie Heemstede.

 
Hoe kan podotherapie helpen bij bewegingsklachten?

“Een podotherapeut kan je helpen bij verschillende bewegingsklachten, zoals hielspoor, achillespeesklachten, voorvoetklachten, knieklachten, enkelklachten en rugklachten”, legt de therapeut van Podotherapie Heemstede uit. “Deze klachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een afwijkende voetstand, verkeerde belasting of overbelasting van het bewegingsapparaat. Een podotherapeut kan door middel van een uitgebreid onderzoek de oorzaak van de klachten achterhalen en op basis daarvan een behandeling op maat bieden”.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

“Een behandeling bij de podotherapeut begint altijd met een uitgebreid onderzoek. Hierbij wordt er gekeken naar de stand van de voeten en benen, de manier van lopen en de belasting van het lichaam. Ook wordt er gekeken naar eventuele afwijkingen in de stand van de voeten en benen. Op basis van deze gegevens kan de podotherapeut een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke klachten”.

De therapeut van Podotherapie Heemstede legt uit dat een veelvoorkomende behandeling het aanmeten van steunzolen is. “Deze zolen worden op maat gemaakt en ondersteunen de voeten op de juiste manier. Dit kan helpen bij het verminderen van pijnklachten en het verbeteren van de houding en stabiliteit. Daarnaast kan de podotherapeut ook advies geven over de juiste schoenkeuze en oefeningen ter verbetering van de houding en stabiliteit”.

 
Wat zijn de voordelen van podotherapie?

Een groot voordeel van podotherapie is dat het een behandelmethode is die zich richt op de oorzaak van de klachten. Hierdoor kan er een gerichte behandeling worden gegeven die niet alleen de pijnklachten vermindert, maar ook bijdraagt aan het verbeteren van de houding en stabiliteit. Daarnaast kan podotherapie helpen bij het voorkomen van toekomstige klachten.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van podotherapie?

De podotherapeut van Podotherapie Heemstede vervolgt: “In principe zijn er geen ernstige bijwerkingen bekend van podotherapie. Soms kan het aanmeten van steunzolen in het begin wel wat wennen zijn. Je voeten moeten namelijk wennen aan de nieuwe ondersteuning en dit kan in het begin wat ongemakkelijk voelen. Daarnaast kan het zijn dat je spieren moeten wennen aan de nieuwe houding en stabiliteit, wat kan leiden tot spierpijn. Dit verdwijnt meestal na een aantal dagen vanzelf”.

 
Wanneer is podotherapie geschikt?

“Podotherapie is geschikt voor mensen met klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Het kan helpen bij klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand, verkeerde belasting of overbelasting van het bewegingsapparaat. Als je klachten hebt aan een of meerdere van deze lichaamsdelen, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met een podotherapeut”.

 
Wat kun je zelf doen om klachten te voorkomen?

De deskundige van Podotherapie Heemstede raadt aan om het volgende zelf te doen. “Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om klachten aan het bewegingsapparaat te voorkomen. Zo is het belangrijk om goede schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden aan de voeten en benen. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te bewegen en te sporten en hierbij te letten op een goede houding en techniek. Ook het doen van stabiliteitsoefeningen kan bijdragen aan het voorkomen van klachten”.