Gezond en Fris
Image default
Geestelijke gezondheid

Waarmee kan je terecht bij een psychiater?

Meestal ga je naar een psychiater na een doorverwijzing door een huisarts of psycholoog. Een psychiater heeft de artsenopleiding afgerond en daarna de vierjarige specialisatie psychiatrie gedaan. Hij of zij is in staat om ernstigere problemen te behandelen dan de psycholoog. Een behandeling duurt meestal ook langer. Mensen die bij de psychiater in therapie gaan lijden bijvoorbeeld aan angstklachten, een depressie of psychoses. Wat voor een behandeling krijg je bij een psychiater om je leven weer op het goede spoor te krijgen?

Een diagnose stellen en een behandeling kiezen

Uiteraard begin je met een intakegesprek. De psychiater moet goed zicht krijgen op je psychische problemen en vaak doe je testen om erachter te komen wat er aan de hand is. Zo kan een diagnose gesteld worden. Om de behandeling effectief te laten uitpakken kan een psychiater kiezen uit diverse behandelmethodes. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het programma Freedom of Movement. Bij deze behandeling volg je drie stappen. De eerste is het leren accepteren van gedachten en gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt. De tweede stap is het kiezen van waarden die belangrijk voor je zijn en het kiezen van een focus in je leven. De laatste stap gaat over het daadwerkelijk veranderen van zaken die veranderd kunnen worden.

Meer grip krijgen op je leven met een training

Een andere methode die populair is bij psychiaters is Mindfulness. Hiermee leer je omgaan met problemen als piekeren, angst en lichamelijke klachten als hoge bloeddruk. Bij Mindfulness leer je je bewust te zijn van ervaringen zoals ze zich voordoen op dat moment. Je hebt hierover geen oordeel en verzet je niet tegen vervelende gevoelens. Je blijft geconcentreerd, rustig en helder en staat jezelf toe om simpelweg te voelen wat je voelt. Heb je een psychiater in Amsterdam nodig, dan kan je bij hem of haar via een Mindfulnesstraining leren om meer stil te staan en meer aanwezig te zijn bij de dingen die je op dat moment doet. Hierdoor krijg je meer grip op je leven. Je staat bovendien meer open voor de kleine gebeurtenissen die het leven de moeite waard maken.

Hulp waarbij je als persoon centraal staat

Algehele gespannenheid, paniekaanvallen, stress na een trauma. Het zijn enkele voorbeelden van psychische problemen waarvoor je hulp kan krijgen. Woon je in Amsterdam of omgeving, dan kan een psychiater in Amsterdam, zoals Invivo Clinics, uitkomst bieden. Bij dit behandelcentrum vormen niet je klachten het uitgangspunt, maar sta jij als persoon centraal. Een behandeling zorgt ervoor dat je beter leert omgaan met je klachten. Invivo Clinics is een kleine organisatie, biedt een prettige omgeving waar je rustig je verhaal kan doen en werkt heel laagdrempelig.

https://invivoclinics.nl/