Gezond en Fris
Image default
Tandheelkunde

Hoe verschilt een implantoloog van een algemene tandarts?

De tandheelkunde kent verschillende soorten tandartsen waarvan 80% algemene tandartsen zijn en 20% behoort tot tandheelkundige specialisten zoals de orthodontist en tandprotheticus (implantoloog). Een algemene tandarts voert controles uit zoals reiniging, tandvullingen en polijsten. Een implantoloog is simpelweg een algemene tandarts, maar met een uitgebreide opleiding in bepaalde behandelingen zoals je hieronder zal lezen. Maar wat dien jij als patiënt nou te weten? Lees dat gerust hieronder.

Woon je daarnaast in de provincie Noord-Holland en ben je opzoek naar een goede tandarts in Amstelveen en omgeving? Of zoek je juist naar een implantoloog Amstelveen? Zo weet je waar je moet zijn.

Licenties

Een algemene tandarts is gekwalificeerd in tandonderhoud en een implantoloog in tandvervanging en -restauratie. Hiervoor is een afgeronde tandheelkunde opleiding en een doctorsgraad nodig.

Een implantoloog is daarom een algemene tandarts die na de tandheelkunde opleiding verder studeert om een specialisatie in tandheelkundige implantaten te verkrijgen. Verder is ervaring in chirurgische ingrepen van tandheelkundige implantaten, competentie in drie verschillende soorten implantaat gevallen en geslaagde orale implantaat tandheelkunde-examens nodig.

Behandelingen

Behandelingen van een algemene tandarts en implantoloog hebben zowel verschillen als overeenkomsten. Zo voert de algemene tandarts algemene tandheelkundige behandelingen uit waaronder tandreiniging, polijsten, tandvulling en verwijderen van rotte wortels, waar een implantoloog deze behandelingen en andere specifieke chirurgische implantaten uitvoert. Een Implantoloog herstelt en vervangt namelijk ook beschadigde of rottende tanden door chirurgische methoden.

De overlapping in de behandeling is dat een goede tandarts en implantoloog beide bijvoorbeeld licht tandonderhoudswerk kunnen uitvoeren zoals tandreiniging en polijsten. Een implantoloog doet in feite een deel van hetzelfde werk van een algemene tandarts. De specialiteit ligt gewoon in:

  • Restauratie (de rottende tanden weer in een gezonde staat brengen).
  • Vervangende tandheelkundige zorg (voor tanden die niet meer te repareren zijn).

Voor deze specialiteit biedt de implantoloog tandheelkundige implantaten (een metalen post die wordt geplaatst in het kaakbot), aangepaste bruggen, kronen en kunstgebitten aan.

Een bezoek aan een algemene tandarts kun je dus vergelijken met een controle bij de huisarts, terwijl een bij een implantoloog vergelijkbaar is met een verwijzing naar een specialist voor specifieke gezondheidsproblemen.

 

Procedure

Eenieder kan een goede tandarts in Amstelveen bezoeken wanneer die er behoefte aan heeft. Je neemt hiervoor gewoon contact op met Keizer Karelpark Tandartsen en maakt vervolgens een afspraak. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor een implantoloog Amstelveen. Het verschil is in feite dat je voor een consult bij de implantoloog eerst een diagnose van de tandarts nodig hebt. Je verzekeringsregeling kan dan weer hierbij een rol spelen.

Een goede tandarts zal een tandheelkundige implantatenoperatie voorstellen wanneer je kortgeleden een tand hebt laten verwijderen of een tand wilt verwijderen. En alhoewel er verschillende beschikbare tandheelkundige implantaatprocedures zijn, bevelen bepaalde deskundigen om goede redenen de traditionele implantaten aan om ontbrekende tanden te vervangen. Natuurlijk is het gunstig eerst met je tandarts over deze opties te praten, zodat je een goede beslissing kunt nemen.

Nu je de verschillen tussen een algemene maar goede tandarts en een implantoloog al weet, kun je aan de hand van je behandeling zelf beslissen bij welke tandarts je wezen moet.