Gezond en Fris
Image default
Geestelijke gezondheid

Een juiste mindset voor jonge vrouwen

Ben je een jonge vrouw dan heb je tegenwoordig meer mogelijkheden dan de generaties voor je. Maar je wordt tegelijkertijd ook geconfronteerd met een ongekende druk. Er wordt van je verwacht dat je bedrijfsleider, arts, chirurg, advocaat wordt, maar er wordt ook van je verwacht dat je mooi en aantrekkelijk bent.

Gezond en gelukkig opgroeien

Dat is de reden waarom het opvoeden van gezonde, gelukkige dochters ook een grotere uitdaging is geworden. Als ouders weten we dat het koesteren van een positief lichaamsbeeld cruciaal is om onze dochters te helpen gezonde, goed ontwikkelde volwassenen te worden. Maar onze maatschappij lijkt meer dan ooit gefixeerd te zijn op jeugd en schoonheid. En schoonheid wordt, meer dan ooit, gedefinieerd als klein. Zodat zelfs iemand die verbluffend dun is zich onzeker kan voelen als ze niet ook goed bedeeld is op de juiste plekken.

Jonge vrouwen kunnen hierdoor eetstoornissen ontwikkelen die een ernstig vertekend lichaamsbeeld met zich meebrengen. Een steeds groter wordende groep jonge vrouwen hebben het gevoel dat ze niet gelukkig kunnen zijn en niet geaccepteerd worden. Ook al hebben ze goede cijfers op school of geweldige talenten. Ze vinden dat ze niet het lichaam hebben dat ze “horen” te hebben. Helaas is dat wat ze denken dat ze “zouden moeten” hebben een ideaal dat ze zien in tijdschriften en op televisie dat voor 90% van de vrouwen niet haalbaar is.

Juiste mindset

Wat je wilt is een juiste visie op wat een aantrekkelijk en gezond lichaam is. Hoe je eruit ziet is slechts één aspect en niet een overweldigend belangrijk aspect van wie je bent en wat je te bieden hebt als mens.

Om het simpel te zeggen: Je moet je goed voelen over hoe je eruit ziet, en je uiterlijk niet je gevoel van eigenwaarde laten overheersen.

Hoe bereik je dat? Het werkt niet om te doen alsof de druk om flinterdun en beeldschoon te zijn niet bestaat, of om de les gelezen te krijgen over hoe uiterlijk niets te maken heeft met wie je bent.

Wat heb je nodig?

Het is effectief als er door een ander naar je geluisterd wordt als je je zorgen uit, als iemand de realiteit van je gevoelens erkent en je iemand hebt die net als jij weet hoe het voelt om te worstelen met gevoelens over je minder-dan-perfecte lichaam. Je hebt iemand naast je nodig die je impliciet of expliciet duidelijk maakt dat het je leven niet langer hoeft te beheersten en het niet in de weg hoeft te staan om te zijn wie je wil zijn of om te doen wat je wil doen. Iemand die je hier goed mee kan helpen en hier veel inspirerende blogs over schrijft, is Milou Borren. Kijk eens op haar website!