Gezond en Fris
Image default
Geestelijke gezondheid

Het stappenplan van een mediator voor scheiden

In plaats van een advocaat, stappen er steeds meer mensen naar een mediator. In tegenstelling tot een advocaat is een mediator onpartijdig. Een mediator moet namelijk zorgen dat een gesprek tussen  twee of meer personen, partijen of groepen in goede banen verloopt. In 2018 waren er in Nederland ongeveer 52 000 mediatons vergeleken met de 47 000 in 2009. Hoewel,het aantal mediations dus toeneemt, is niet iedereen helemaal op de hoogte hoe scheiden door een monitor precies wordt aangepakt. Hieronder, volgt dus een kort stappenplan, die een mediator Bennekom voor uw echtscheiding toe kan passen tijdens een samenwerking met een koppel dat gaat scheiden

Scheidingsmelding

Het begint allemaal bij een partner die wilt scheiden. Zodra een mediator wordt gebeld begint het hele proces. Aan de telefoon wordt er al gelijk een afspraak gemaakt. Deze afspraak wordt voor de zekerheid ook nog eens op papier bevestigt. Bij het eerste gesprek  controleert de bemiddelaar of de partners weten wat het inhoudt om te scheiden en of ze er beiden mee akkoord gaan. Ook is het eerste gesprek meer bedoeld als een kennismakingsgesprek. Een mediator kan daardoor een beter beeld krijgen van het koppel, denk dan aan manier van communiceren of karakter. 

Afspraken maken en betekenis van de kinderen

Na een paar vervolgafspraken stelt een mediator enkele afspraken op, waar het ex-koppel aan moet gaan werken. Als ex-partners het toch nog moeilijk vinden, dan moet een mediator met een andere invalshoek het koppel toch nog proberen te overtuigen. Wanneer het goed voelt, worden de kinderen erbij strop. De vragen die aan bod kunnen komen zijn, wat er zo belangrijk is bij de opvoeding van de kinderen van de partners. Het onderwerpen emotionele reactie en hoe kinderen een scheiding ervaren en hoe ouders dit juist ervaren. Met deze informatie worden de (ex)parnters gestimuleerd om tot een oplossing te komen die vooral de kinderen niet kwetst en voor beide partijen gunstig uitwerkt. Wanneer daar behoefte aan is, kan de mediator ook in gesprek gaan met de kinderen om naar hun gedachtes over de scheiding te horen.

 

Definitieve afspraken

Tijdens de laatste mediation  worden tijdelijke afspraken omgezet in definitieve afspraken omgezet. Ook wordt er een overzicht gemaakt van de belangrijkste zaken die afgehandeld moeten worden. Bijvoorbeeld alimentatie, co-ouderschap en bezittingen.