Gezond en Fris
Image default
Gezondheid van kinderen

Gezonde kinderen? Laat ze zien dat sporten leuk is!

De gezondheid en het welzijn van je kinderen zijn het allerbelangrijkst in je leven. En sporten is daar een groot onderdeel van. Toch zijn er veel kinderen die sporten niet leuk vinden. Het is competitief en dat is niet voor alle kinderen weggelegd. Maar het is ook de ideale activiteit om sociale vaardigheden te leren en om een kind voor te bereiden op de grotemensenwereld. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw kinderen sporten leuk gaan vinden?

Ga op zoek naar een sport die je kind leuk vind

Dit lijkt misschien een open deur maar er zijn nog steeds veel ouders die kinderen naar een sport proberen te sturen die ze zelf leuk vinden. Als papa vroeger op voetbal heeft gezeten, is het logisch dat hij zijn kinderen ook naar de voetbalvereniging wilt sturen omdat hij daar goede herinneringen aan over heeft gehouden.

Maar kinderen kunnen andere interesses hebben. Hou daarom altijd rekening met het karakter van je kind bij het kiezen van een geschikte sport en laat ze zelf inspraak hebben over de sport die ze gaan beoefenen.

Kies een vereniging waarin meedoen belangrijker is dan winnen

Een van de belangrijkste dingen die kinderen leren wanneer ze gaan sporten is zelfvertrouwen. Dat ze door ergens moeite voor te doen er ook beter in worden. Winnen is daarbij veel minder belangrijk dan meedoen. Het is een cliché maar daarom niet minder waar. Een vereniging die een leuk toernooi organiseert of een gezellig evenement waarbij lekker bezig zijn centraal staat, is voor veel kinderen een stuk leuker dan een sport of club waarbij winnen het hoogste doel is. Voor een kind is het net zo leuk om een gepersonaliseerde sleutelhanger te winnen omdat hij zijn best heeft gedaan, als een grote beker omdat hij de beste was. Merk je dat je kind erg competitief is en hier energie uit haalt, kun je natuurlijk altijd overwegen om een meer competitieve sport te kiezen.