Gezond en Fris
Image default
Gezondheid van vrouwen

De geschiedenis van sushi

Sushi is een ontzettend populair gerecht. Dat is perfect nieuws voor de liefhebbers want je kunt het tegenwoordig overal vinden. In all-you-can-eat restaurants, bij de gemiddelde bezorgdienst, en voorverpakt in menig supermarkt. Er zijn ook allerlei soorten sushi. Voor we de geschiedenis van sushi zullen bespreken, gaan we eens kijken naar welke soorten sushi er zijn om voor eens en altijd te weten wat je besteld.

Soorten sushi

Maki, hosomaki en futomaki zijn de traditionele rol sushi met ingrediënten met rijst erom heen, ingepakt in een vel van zeewier (nori). Uramaki is hetzelfde maar met een topping op de rijst in plaats van andersom. Temaki zijn driehoekige zakjes die je met je handen kunt eten in plaats van stokjes. Gunkan zijn de ovale stukjes met bijvoorbeeld viseitjes bovenop. Sashimi is flinterdunne vis en meer niet, en nigiri zijn balletjes/rechthoekjes rijst met ingrediënten er bovenop.

Oorsprong

Veel mensen denken dat sushi haar oorsprong vindt in Japan. Dat is misschien gedeeltelijk waar. Oorspronkelijk is het namelijk zo dat sinds een paar eeuwen na het begin van de jaartelling in Zuidoost Azië men al sushi aan het maken was. Dat ze het toen nog niet sushi noemden komt omdat het nog niet werd gegeten zoals nu. Vis werd vroeger in gekookte rijst gewikkeld, waardoor de vis werd gefermenteerd. Een techniek om vis lang houdbaar te maken dus. De rijst werd daarna weggegooid, maar toen de techniek later in Japan terecht is gekomen zijn deze mensen de rijst ook gaan eten. Om de zure smaak van lang gefermenteerde vis en rijst te behouden in het gerecht wanneer het eerder werd gegeten werd er rijstazijn bij gebruikt. Tegenwoordig vindt je eerder sojasaus bij dergelijke gerechten.

Sushi Groningen

In Nederland is sushi pas beschikbaar sinds eind jaren tachtig. Het begon nog als een delicatesse en een product voor expats, standaard vers bereid. In de jaren negentig kwam het voor het eerst als luxe gerecht in restaurants, en vanaf het jaar tweeduizend is er steeds meer gebeurd dat sushi richting de populariteit heeft geduwd van vandaag de dag waardoor zelfs sushi Groningen er is. Zo kwamen mensen erachter dat sushi gezond en licht eten was, iets dat perfect contrasteerde met een steeds dikker wordende samenleving. Zo kon je al snel zoeken van sushi Groningen naar sushi Limburg, met overal een plek om het te krijgen.

De toekomst van sushi

Hoewel het nog steeds erg populair is, is er ook een flinke kans dat sushi zoals wij die kennen gaat veranderen. Zo wordt het voor sommige vissoorten steeds moeilijker te overleven door een veranderend klimaat en vissen we daarnaast teveel uit het water. Wat de stijl van sushi betreft, Japanners zijn nogal traditionalisten. Het zal dus flink wat vereisen (of een kok die veel durft) om sushi te veranderen, en waarom zou je ook? Het is tenslotte een zeer geslaagd product.

https://restoranto.com/nl/de-lekkerste-sushi-restaurants-in-groningen/