Gezond en Fris
Image default
Aandoeningen en ziekten

5 tips die je kunnen helpen bij rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening die veel emotionele en fysieke irritaties teweegbrengt. Op emotioneel vlak kan het verdriet en schaamte opwekken, omdat je bij rosacea last hebt van roodheid, bultjes en puistjes in het gezicht. Alsof dat nog niet erg genoeg is, kan het ook erg pijnlijk, branderig en jeukerig aanvoelen. Je wil hier dus graag vanaf! Met deze 5 tips van ABYSK help je je huid te kalmeren.

Tip 1: vermijd irriterende stoffen

Parfum, geurstoffen, natuurlijk geurende plantenoliën en alcohol denat zijn stoffen die je echt wil vermijden als je last hebt van rosacea. Loop even de ingrediënten op je verzorgingsproducten na om te ontdekken waar irriterende stoffen in zitten. Geef die producten dan weg aan iemand die geen last heeft van een gevoelige huid. De milde huidproducten van ABYSK zijn voor jou een goede keuze, omdat hierin enkel ingrediënten zitten van natuurlijke oorsprong. Deze irriteren je huid niet en herstellen en versterken de huidbarrière.

Tip 2: laat die wijn maar even staan

Alcohol, en met name wijn, is een grote trigger voor rosacea. Bij alcoholgebruik kan het risico op deze huidaandoening tot 52% vergroten! Dat is een behoorlijk percentage. Nu is het voor velen een gewoonte om af en toe een glaasje wijn te drinken, maar laat het in dit geval dus maar liever staan. Er zijn ook heel veel lekkere alcoholvrije drankjes (die je voor hetzelfde gevoel natuurlijk ook gewoon uit een wijnglas kan drinken).

Tip 3: eet minder histaminerijke voeding

Histaminerijke voeding zorgt voor uitgezette bloedvaatjes. Bij huidaandoeningen zoals rosacea, is het dus niet zo’n goed idee om dit soort voeding te eten. Onder andere de volgende producten kan je dus beter niet meer kopen bij je volgende supermarktbezoek:

  • Zuivel
  • Varkens-, lams- en wildvlees
  • Diverse (ingeblikte) vis en schaal- en schelpdieren
  • Tomaten, spinazie, bietjes en champignons
  • Olijven
  • Voedingsmiddelen met gist

Tip 4: zonnige dag? Blijf in de schaduw en zet de airco uit

De warme zomers, ze zijn heerlijk. Maar helaas is de brandende zon de allergrootste trigger voor rosacea. UVA- en UVB-stralen kunnen (nog meer) schadelijke deeltjes in de huid creëren. Ontstekingen en huidschade zijn dan de gevolgen. Het beste wat je dus kan doen, is uit de zon blijven. En ga je naar binnen? Laat de airconditioning dan uit, want temperatuurverschillen zijn ook een grote trigger.

Tip 5: ontspan!

Dit is zo’n tip waarvan je denkt: ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En dat klopt ook. Maar het is een hele belangrijke. Vermijd stress! Rosacea is waarschijnlijk juist hetgeen waar je nog meer stress van krijgt, maar probeer elke dag voldoende te ontspannen. Doe dit bijvoorbeeld door te mediteren, te praten met een geliefde, te sporten (niet te intensief), een boek te lezen.. er zijn voldoende ontspanningstechnieken. Vind er een aantal die bij jou passen en neem er gerust je tijd voor.

Vraag een professional om advies

Zit je met je handen in het haar? De professionals bij ABYSK staan voor je klaar als je nog wat extra advies kan gebruiken. Natuurlijk is het ook mogelijk om je producten direct via de webshop te bestellen. Proefpakketjes zijn ook te koop, zodat je kan testen hoe je huid reageert.