Gezond en Fris
Image default
Aandoeningen en ziekten

Wat kan een echopraktijk voor je doen?

Je zwangerschap is ongetwijfeld een erg intense periode. Het blije gevoel dat je binnenkort kennis kunt maken met je kleine wondertje wil je het liefst met iedereen delen. Er staat je ook nog heel wat te doen voor het zo ver is. De kinderkamer moet helemaal in orde gebracht worden, de eerste babyspulletjes moeten aangekocht worden en de kaartjes en suikerbonen moeten gekozen worden. En af en toe maakt de euforie ook even plaats voor bezorgdheid. Allemaal perfect normaal voor een toekomstige mama.

Een echo van je kindje laten maken in de echopraktijk is dan ook een goed idee. Zo weet je zeker dat alles prima is met het kindje en kun jij zorgeloos verder genieten van die heerlijke periode.

Een fijne en intense ervaring

Een echo laten maken van je kindje is een speciaal moment. Je kunt nu dat kleine wondertje echt zien en horen en dat maakt het toch allemaal iets persoonlijker. Ook voor de papa trouwens zijn die momenten heel uniek. Jij kunt je baby namelijk elke dag voelen, de papa kan dit niet. Een echo maakt ook zijn betrokkenheid een stuk groter.

De echopraktijk biedt jullie de mogelijkheid tot een echte baby-date.

Stel je gaat bevallen amsterdam, dan kun je ook terecht bij verloskundigen-nwb.nl

Welke soorten echo’s bestaan er?

Als we het hebben over echo’s moeten we een onderscheid maken tussen de medische echo’s en de pretecho’s. Voor beide soorten kun je in de meeste echopraktijken terecht, je vraagt dit best voordien even na.

Medische echo’s

Medische echo’s worden doorheen de hele zwangerschap op geregelde tijdstippen uitgevoerd door daarvoor opgeleide professionelen. Het doel hiervan is om aan de ene kant de evolutie van de baby nauwgezet te kunnen opvolgen en aan de andere kant om eventuele afwijkingen en aandoeningen tijdig te kunnen opsporen. Zo heb je de 13 wekenecho, de 20 wekenecho, de groeiecho en de liggingsecho. Afhankelijk van de zwangerschap en de evolutie van de baby kunnen bijkomende echo’s genomen worden als daar aanleiding toe is.

Pretecho’s

Pretecho’s hebben geen enkel medisch doel en zijn dus een eigen keuze van de toekomstige ouders. Een leuke kennismaking met de baby en een mooie herinnering voor later, daar doe je het voor. De meeste mensen kiezen hier voor een 3D echo of een 4D echo, al blijft een 2D echo ook mogelijk. Bij een 3D echo heb je een perfect beeld op hoe je kindje er op dat moment uitziet, bij een 4D echo krijg je dit dan ook nog eens in de vorm van bewegende beelden. De foto’s en filmpjes die je hiervan ontvangt krijgen vast en zeker een mooi plaatsje.

Zijn echo’s gevaarlijk?

Met de huidige technologie kunnen we nu wel zeggen dat het maken van een echo zowel voor de mama als voor de baby onschadelijk is, hoewel artsen nog steeds geneigd zijn niet meer echo’s te nemen dan strikt noodzakelijk. Weten dat een echo onschadelijk is, zorgt dan wel meteen voor een groot succes bij echopraktijken als het op pretecho’s aankomt.