Gezond en Fris
Image default
Alternatief

Wat doe je met een sportblessure

een spier iets te ver uit rekt, een pees scheur of een gewricht de verkeerde kant op kantelt, soms kan er zelfs een botbreuk ontstaan. Sportblessures kunnen flink tegenwerken met het behalen van jouw fitnessdoelen en daarom wil je deze vast liever voorkomen dan genezen.

2 soorten blessures

Sportblessures kunnen verdeeld worden in acute en chronische blessures. Een acute blessure kan gebeuren tijdens een val of verkeerde beweging, hierdoor kan een gescheurde of verrekte spier, ontstoken pees of zelfs een gebroken bot ontstaan.

Een chronische blessure kan ontstaan door een beweging steeds op dezelfde manier te herhalen. Hierdoor kan de spier overbelast raken, denk hierbij aan een tennisarm. Een chronische blessure ontstaat door de tijd heen en de pijn zal in golven komen.

Sportblessures voorkomen

Voor een fanatieke sporter is het belangrijk op sportblessures te voorkomen, hieronder geven we een aantal tips:

–          Maak gebruik van een trainingsschema Door gebruik te maken van een schema tijdens het trainen kan jij het sporten geleidelijk opbouwen. Door geleidelijk op te bouwen is de kans minder groot dat je de spieren overbelast en een spier verrekt.

–          Zorg dat je altijd voldoende opwarmt Ga voor het trainen een rondje rennen of warmfietsen totdat je het echt warm hebt. Hierdoor gaan de bloedvaten wijd open staan en stroomt er veel zuurstofrijk bloed door de spieren. Dit zorgt ervoor dat de spieren soepeler worden en beter samenwerken. Een goede warming-up zal veel blessures voorkomen.

–          Cooling down Naast een goede warming up is een goede cooling down ook zeer belangrijk bij het voorkomen van blessures. Doordat het lichaam geleidelijk aan afkoelt heb je minder kans op spierpijn en stijfheid de dag erna.

–          Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen Als jij je spieren niet voldoende kans geeft om te herstellen tussen trainingen in, dan verhoog je de kans op blessures en gescheurde spieren.

Toch een blessure?

Als je toch een blessure hebt opgelopen, dan kan je hiervoor underwrap tape gebruiken. Laat de fysio deze underwrap tape aanbrengen zodat je zeker weet dat je de spieren op de juiste manier hebt ingetaped. Waarom deze tape? Underwrap tape is extra comfortabel en speciaal voor blessures.

https://revvi.eu/products/underwrap