Gezond en Fris
Image default
Gewichtsverlies

Voedingssupplementen om je voeding te suppleren

Ruim 50% van de Nederlanders gebruikt elke dag en voedingssupplement. Een multivitaminen, vitamine C , calcium of een kruidensupplement zoals kurkuma, echinacea of knoflook. Ook visolie (omega-3) is een voedingssupplement. 

Op elke verpakking moet en waarschuwing staan: een voedingssupplementen is geen vervanging voor een gezonde levensstijl en een gevarieerd dieet.

Een gezonde levensstijl betekent dat je voldoende beweegt, voldoende fysieke inspanning hebt en ook voldoende rust, dus minimaal 7 uur slaap. Een gevarieerd dieet is eten volgens de schijf van 5. Dus met 300 gram groenten en 250 gram fruit per dag, elke dag.

Vitaminen en vezels  aanvullen

Het is voor veel mensen een uitdaging (een probleem) om bijna elke dag die hoeveelheid groenten en fruit weg te werken. De schattingen lopen uiteen maar het lukt ongeveer 10% van de Nederlanders om echte voldoende groenten en fruit te eten.

In gezonde voeding vind je vel vitaminen en mineralen. Belangrijke micro voedingsstoffen om gezond te blijven. Maar naast die microscopisch kleine stofjes zijn groenten en fruit ook rijk aan vezels. Ook hier geldt dat ongeveer 2/3 van Nederland niet aan zijn/haar dagelijkse portie van 35 gram vezels komt. 

Voedingssupplement zijn dus meer als alleen maar een multivitamine. Ook en schepje extra vezels, een lepel visolie met goede vetzuren zijn voedingssupplementen.

Gezond blijven of worden?

Om gezond te blijven zorg je voor een actieve lifestyle, houd je bijvoorbeeld aan de beweegnorm. Je eet gezond en als dat niet lukt suppleer je zelf je voeding met .voedingssupplementen

Voedingssupplementen worden ook gebruikt om gezonder te worden, om te herstellen en om risico’s te vermijden. Dit is een echt vak. Suppletie moet dan geadviseerd worden door therapeut, bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. Die heeft er zijn/haar werk van gemaakt om alles te weten over de opname en effecten van voedingssupplementen. 

Ook schoonheidsspecialisten adviseren steeds vaker voedingssuppletie omdat de huid van binnenuit voeden een uitstekende aanvulling en versterking is op hun crèmes en behandelingen.  

Wat doet de huisarts?

Huisartsen zijn over het algemeen voorzichtig in hun advies over voedingssupplementen. Dit heeft verschillende begrijpelijke oorzaken. Het staat niet in hun behandelprotocollen. Het is een dynamische wetenschap waar vele bekend is maar nog meer onbekend. Ook zijn er verschillende voedingssupplementen met interacties op medicijnen. 

Het bewijs voor de werking van voedingssupplementen kun je niet vergelijken met het bewijs dat geleverd wordt bij een medicijn. Onderzoek naar medicijnen kost honderden miljoenen. Dat doen farmaceutische bedrijven alleen als er een verdedigbaar patent is. Onderzoek naar de effecten van paprika-concentraat kunnen veelbelovend zijn, maar niemand doet de investering omdat een paprika niet te patenteren is. Daarmee is het een groot financieel risico. Helaas. Ga nu naar Gezondmooislank.nl voor meer informatie!

Auteur Rinjo Israels september 2022

https://www.gezondmooislank.nl/