Gezond en Fris
Image default
Gewichtsverlies

Wat is een sapkuur en wat zijn de voordelen van sapkuren

Een sapkuur is een soort dieet waarbij alleen sappen van groenten en fruit worden geconsumeerd. Fruit- en groentesappen bevatten veel voedingsstoffen en kunnen een cruciale rol spelen in evenwichtige voeding. Sommige mensen geloven dat het slechts voor een bepaalde tijd consumeren van deze sappen kan helpen om het systeem te “reinigen” en verschillende gezondheidsvoordelen te bieden.

Kernpunten over sapkuren:

Voorstanders beweren dat sapkuren kunnen helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en helpen bij het afvallen. Er is voldoende bewijs om het voordeel van op sap gebaseerde diëten te ondersteunen. Sapkuren omvatten meestal het consumeren van alleen sap voor een bepaalde periode. Veel diëten op basis van sap duren minder dan 2 weken. Sommige programma’s kunnen echter langer duren.

Gerapporteerde voordelen van sapkuren

Gewichtsverlies

Studies hebben aangetoond dat het gewichtsverlies door op sap gebaseerde diëten “fysiologisch schadelijk” is voor deelnemers. Onderzoekers hebben ook verbanden waargenomen tussen trends in vloeibare voeding en eetstoornissen. In een onderzoek uit 2017 vroegen onderzoekers 20 gezonde deelnemers om gedurende 3 dagen slechts zes flessen verschillende sappen per dag te consumeren. De sappen bevatten verschillende ingrediënten, zoals groenten, appels, komkommers, citroen, cayennepeper en vanillestokje.

Na het vasten verloren de deelnemers gemiddeld 1,7 kilogram (kg) of 3,75 pond (lb). Bij een follow-up 2 weken later bleef hun gewicht gemiddeld 0,91 kg of 2,01 lb lager. De deelnemers rapporteerden geen verhoogd welzijnsniveau aan het einde van de 3 dagen.

Uit een beoordeling uit 2017 bleek echter dat, hoewel sapkuren aanvankelijk gewichtsverlies kunnen veroorzaken als gevolg van caloriebeperking, ze zullen leiden tot algehele gewichtstoename zodra een persoon een volledig, gezond dieet hervat.

Darmbacteriën veranderen

Een korte sapkuur kan de bacterie niveaus in het spijsverteringsstelsel van een persoon beïnvloeden. Een sapkuur afvallen is één van de redenen dat darmbacteriën gaan veranderen na 2 weken. In hetzelfde onderzoek uit 2017 ontdekten onderzoekers ook dat de detox kuur 3 dagen de hoeveelheden Bacteroidetes, bacteriën die verband houden met gewichtsverlies, en verminderde hoeveelheden Firmicutes, bacteriën die verband houden met gewichtstoename, verhoogde. Hoewel deze stoffen de gezondheid kunnen schaden, is het menselijk lichaam bedreven in het op natuurlijke wijze verwijderen ervan. Volgens een recensie uit 2014 is er onvoldoende bewijs om het gebruik van ontgiftingsdieet te ondersteunen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Ontgifting

Voorstanders van sapkuren beweren vaak dat de programma’s kunnen helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het systeem van een persoon. Een toename van de vloeistof consumptie kan de nierfunctie helpen, en sommige voedingsbestanddelen kunnen helpen bij het verwijderen van niet-organische afvalproducten in het lichaam. Er is echter onvoldoende bewijs om te suggereren dat sapkuren of andere ontgiftingsdiëten het vermogen om gifstoffen te verwijderen beïnvloeden. Het consumeren van een uitgebalanceerd dieet en het drinken van veel vocht is de beste manier om de natuurlijke ontgiftende functies van het lichaam te ondersteunen.

https://gezondenfris.nl/wat-is-een-sapkuur-en-wat-zijn-de-voordelen